måndag 14 maj 2018

Hawa startar en detektivbyrå.


Falafelflickorna
Christina Wahldén

Hawa är en tonårstjej som bor i ett av Sveriges så kallade problemområden, det vill säga områden där det förekommer mycket brottslighet och där många känner sig otrygga. Hawa bor med sina föräldrar och småsyskon i en alldeles för liten lägenhet så för att komma undan trängseln och oredan hänger hon ofta på biblioteket. När bibliotekarien Barbro ska på sommarsemester frågar hon Hawa om hon kan tänka sig ta hand om hennes hund Bilbo. Hawa tackar ja och får därmed nycklarna till biblioteket så att hon kan komma dit för att ge Bilbo mat och rasta honom. Hawa tänker att det kommer att bli en lugn och skön sommar men där får hon fel. 
  Hawa drömmer om att bli polis och hon läser ofta på polisens hemsida om vad som krävs för att bli polis. Ännu är hon för ung för att söka till polisutbildningen men hon bestämmer sig för att starta en egen detektivbyrå för att skaffa sig lite erfarenhet av spaningsarbetet. Föga anar Hawa att hon snart kommer att få hjälpa en tjej i hennes egen ålder, Halima, vars föräldrar vill gifta bort henne och dessutom två tjejer, Rut och Leia, vars kärlek inte accepteras av deras familjer! De utsatta tjejerna söker skydd från sina familjer på biblioteket och Hawa tvingas nu göra sitt yttersta för att tjejerna inte ska råka illa ut. Deras familjer är på jakt efter dem och flera av släktingarna vill tjejerna illa.

En högaktuell och spännande bok som visar upp fler sidor av det som i TV och tidningar kallas för problemområden. Här möter vi en del av de människor som bor där och får en inblick i hur det kan vara att bo i dessa områden. Hawa är en tuff och smart tjej som en hoppas få möta i fler böcker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar