torsdag 24 maj 2018

Ella och spökhuset


Flickan på tavlan
Rebecka Åhlund

Ellas föräldrar har äntligen hittat ett mysigt hus på landet som bara behöver rustas upp en smula för att det ska bli ett riktigt drömboende. Ella är inte så pigg på att lämna staden och sina vänner där. Dessutom har hon, som bara går i år sex, fått kontakt med den söte skejtarkillen Dylan som går i år sju - taskigt läge att behöva flytta just precis då! 
  När familjen väl börjat göra sig hemmastadda på landet börjar det ske det märkliga saker i huset, hyllor rivs ner från väggar och tavlor flyttar sig från en vägg till en annan. Kan dessa märkligheter har något med flickan på tavlan som Ella har i sitt rum? 
  Av en grannarna, den gamle Folkas, får Ella veta vad som skedde med flickan på tavlan. Hon hette Nelly och var ett riktigt busfrö som drev sin pappa till vansinne och en dag hittades hon död. Det sades att det var en luffare som tog livet av henne men Folkas har alltid misstänkt att det var Nellys egen pappa som tog livet av henne!
  Som om det inte vore nog med dessa otäckheter från det förflutna så verkar det som om Dylan har det minst sagt struligt hemma, hans mamma super och hennes nya kille drar sig inte för att slå Dylan. Kan Ella hjälpa Dylan och samtidigt se om hon kan få klarhet i vad som egentligen hände med Nelly?

Spännande och läskigt men också en riktigt bra skildring av hur det kan vara när en inte kan känna sig trygg hemma på grund av föräldrar som missköter sig. Flickan på tavlan är den första boken i serien om Ella. Rebecka Åhlund har skrivit ytterligare två böcker om Ella, Ibland blir skogen vred samt Det som hände i källaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar