torsdag 11 februari 2016

Triss i fantastiska bilderböcker!



Morkels alfabet
Stian Hole

Flickan från långt borta
Annika Thor/Maria Jönsson

Sabelles röda klänning
Marina Michaelido-Kadi/Daniela Stamatiadi

Bilderböcker är verkligen inte bara för barn. Här har vi tre stycken som kan läsas och uppskattas av alla. De är alla väldigt vackra och de väcker flera tankar som stannar kvar länge efter att man läst ut böckerna.


I Morkels alfabet upptäcker Anna små lappar på marken som den hemlighetsfulle pojken Morkel lämnar efter sig. Hon inleder ett slags brevväxling med honom och snart börjar de träffas dagligen i hans trädkoja. Morkel är i princip aldrig i skolan och läsaren ges en liten ledtråd till varför det är så.
Det här är huvudsakligen en berättelse om en spirande vänskap som hotas att upplösas när Morkel en dag försvinner. Anna bestämmer sig då för att hitta honom igen.


Min personliga favorit av dessa tre böcker är Flickan från långt borta. En vacker berättelse om Den Gråa som lever själv i skogen ända till det en dag knackar på hennes dörr. Det är liten, liten flicka som letar efter någon som kan ta hand om henne. Den Gråa är synnerligen tveksam till att släppa in flickan men när hon väl gjort det börjar hon sakta men säkert ändra på sig...kanske är det inte alltid bäst att vara ensam?
Fantastisk bok med bild och text i suveränt samspel-kan inte nog rekommendera denna!


Slutligen möter vi så Sabelle som tvingas fly från sitt hemland med sina föräldrar. Allt Sabelle får ta med sig på flykten är hennes röda klänning som hon fått av sin älskade mormor. 
  I det nya landet är Sabelle ensam och hon längtar hem. Sabelle vägrar att ha på sig något annat än den röda klänningen då den påminner henne om mormodern och allt det som hon fick lämna när familjen flydde. Kommer Sabelle någonsin att komma tillrätta i sitt nya hemland?
Enkla men vackra illustrationer där den röda klänningen får en väldigt stark symbolisk betydelse. En läsvärd skildring av en verklighet som alltför många barn lever i idag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar