onsdag 24 februari 2016

Sportlovstips # 4: Finsk högspänning!


Röd som blod
Salla Simukka

17-åriga Lumikki (finska för Snövit) är en enstöring på estetgymnasiet i Tammerfors. En dag när hon smugit iväg till skolans mörkrum hittar hon en mängd tvättade eurosedlar där. Pengarna visar sig tillhöra tre av hennes klasskompisar; Elisa, Tuuka och Kasper. De tre har kommit över de nedblodade pengarna efter att någon kastat in dem på Elisas tomt. Pengarna, totalt 30 000 euro, är en utbetalning från stadens knarklangare som Elisas pappa, som är korrupt narkotikapolis, samarbetar med. När de tre ungdomarna nu lagt beslag på pengarna utan Elisas pappas vetskap sätter detta igång en kedjereaktion av våld och farliga incidenter. Mitt i allt detta befinner sig Lumikki som snart är indragen i en härva som kan komma att kosta henne livet!

Första delen i trilogi som är andlöst spännande, när man väl satt igång att läsa är det stört omöjligt att sluta. Intrigen är snårig med många vändningar så det är inte helt lätt att berätta om boken utan att spoila alltför mycket. 
  Utöver den spännande handlingen så får vi också en inblick i Lumikkis liv, hon har varit utsatt för hemsk mobbning i grundskolan men rest sig och blivit en stark men kanske lite ensam person. Hintar ges också om att Lumikki har en sårig kärleksrelation i bagaget men det får vi inte veta så mycket om i denna första bok - att man vill läsa de två följande böckerna är givet! Recension på dessa titlar, Vit som snö samt Svart som ebenholts lär dyka upp snart här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar