måndag 5 oktober 2015

Grrrl power!


8 saker du aldrig skulle våga
Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg

De fyra tjejerna Kay, Vick, Jamila och Lisa går sista terminen i år 9. De är bästa vänner och stöttar varandra i med- och motgång. 
  Sinsemellan är de rätt olika, Kay är den androgyna tjejen som funderar mycket kring sin sexuella läggning, Vick är tjejen som inte bryr sig ett dugg om smink och kläder utan är helt fokuserad på basketträningen, Jamila älskar dans och hjälper sin mamma med att undervisa i magdans och slutligen Lisa som brinner för retromode och burlesk. 
  De fyra tjejerna har bestämt sig för att de, under sista terminen, ska utmana varandra genom att skriva ner en valfri utmaning på en lapp som sedan ska läggas i en skål där de sedan drar varsin lapp. Den utmaning som står på lappen ska sedan genomföras innan rapport avlägges till de övriga. Att det uppstår flera pinsamma incidenter när utmaningarna ska genomföras behöver väl knappast tilläggas. 
  Under den sista terminen innan de lämnar grundskolan kommer en del av tjejerna ha blivit kära, förlorat oskulden, hittat oväntade sidor hos sig själva och framförallt, de kommer alla att inse att vänskap är det viktigaste som finns!

De två författarna Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg har tidigare skrivit flera bra och uppskattade ungdomsböcker (Eriksson Sandberg är en av mina personliga favoritförfattare, du hittar flera recensioner av hennes böcker här på bloggen). Här har de slagit sig samman och skrivit en riktigt underhållande bok som inte väjer för att skildra unga tjejers sexualitet på ett bra och trovärdigt sätt. En bok som håller hela vägen och verkligen betonar att vänskap är viktigare än alla killar i hela världen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar