onsdag 21 oktober 2015

Att våga älska.


Livets outgrundliga mysterier
Benjamin Alire Sáenz

Året är 1987 och vi möter här femtonårige Aristotle, en ganska ensam kille. Han trivs för det mesta med att få rå sig själv men när han en dag får kontakt med Dante, en kille i samma ålder, inser han snart att han fått en vän för livet. 
  De två killarna blir snabbt väldigt tajta och för Dante kan Aristotle berätta lite om hur tufft han har det där hemma. Aristotles äldre bror sitter i fängelse och varken mamman eller pappan vill prata om varför brodern hamnat där. Pappan är dessutom väldigt förtegen om sina erfarenheter från kriget i Vietnam. På det hela taget är föräldrarna väldigt kärleksfulla men slutna gentemot Aristotle. 
  Allteftersom de två killarna fördjupar sin vänskap inser Dante i sin tur att han blivit förälskad i Aristotle och berättar också detta för honom. Aristotle blir lätt överrumplad men vänder sig inte från Dante utan lovar att förbli hans vän. Det som Dante berättat har dock fått Aristotle att börja tveka kring sina egna känslor gällande vem man ska och inte ska älska. 
  Mitt i denna känslostorm händer så något som kommer att förändra de båda killarnas liv i grunden.

En för mig helt okänd författare, det här är första boken av Alire Sáenz som översatts till svenska, har här skrivit en underbart fin och gripande (tårarna var inte långt borta i slutet av boken) berättelse om vänskap, kärlek och förödande hemligheter. Kan inte nog rekommendera boken som är lättläst men väldigt välskriven. En riktig fullträff!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar