måndag 26 oktober 2015

Jakten på den försvunna mamman


Fripassageraren
Christina Wahldén

Syskonen Marley, Nell som är reporter och kvinnosakskämpe och Nick som är uppfinnare, lever ett bekvämt liv i det viktorianska England. En dag dör dock deras pappa hastigt och lustigt. Syskonen blir inte alltför ledsna då de inte haft så mycket kontakt med pappan som mest har jobbat med sina textilfabriker. Pappan efterlämnar ett kryptiskt meddelande till syskonen:

När ni läser detta är jag död.
Det finns en annan sanning.
Gå genast till Tre Skorstenar.
Säg "Nu har Noras mintsås tagit slut" till Mary.
Invänta vidare instruktioner.
Mr Marley

Nell och Nick beger sig till Tre Skorstenar, som är en pub, och där får de veta att deras mamma, som de trott varit död sedan länge, är i livet och befinner sig i Afrika! 
  Syskonen börjar misstänka att de befinner sig i fara, de verkar vara förföljda av någon som vill dem illa. De beslutar sig nu för att fly England tillsammans med betjänten Noggs och hunden Oliver och ta upp jakten på sin mamma. Ett äventyr som ska ta dem inte bara till Afrika utan även Indien och Australien tar sin början.

Ett halsbrytande läsäventyr i högt tempo, fyllt av faror och mysterier. Var är egentligen syskonens mamma och varför är hon så svår att hitta? Alla frågor bevaras inte i den här boken men som tur är kommer Wahldén att skriva en till bok om syskonen Marley. 
  Christina Wahldén är kanske mest känd för sina samhällskritiska ungdomsböcker som Villig och Fallen flicka. Här byter hon genre och skriver en äventyrsberättelser inspirerad av bl.a Jules Verne och Charles Dickens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar