måndag 7 september 2020

Om livet i en sekt.

 



Familjen
Cecilia Lidbeck

Tolvåriga Ella har levt hela sitt liv på en gård hos Familjen, ett slags kollektiv som styrs av mannen som bara kallas för Far. Tillsammans utgör Familjen tolv personer som alla tillsammans hjälper till med alltifrån odling, skörd, undervisning av barnen och allt övrigt som gör att de kan klara sig så gott som helt utan inblandning från omvärlden. 
  Familjen lever i tron att världen utanför är förstörd och att alla människorna som lever där är förlorade och att de alla ska gå under i "kollapsen". För Ella och hennes jämnårige vän Örn är detta allt de fått lära sig om världen utanför så de skulle aldrig få för sig att ifrågasätta detta. 
  En dag när Ella är ute på en av sina strövtåg på Familjens marker, som är omgärdat av ett högt stängsel, möter hon en pojke som står utanför stängslet. Han visar sig heta Jack och Ella börjar motvilligt prata med honom. När Jack börjat berätta om hur det egentligen ser ut i världen utanför börjar Ella alltmer ifrågasätta vad som är sant eller inte. 
  När sedan vissa sanningar om Far uppdagas i kombination med att Örn blir allvarligt sjuk börjar tankarna om att lämna Familjen växa sig allt starkare hos Ella. Kan hon göra det? Kan hon lita på det Jack berättat?

En mycket välskriven och spännande berättelse som låter läsaren följa Ella och hennes tankar. En bok som väcker många tankar och funderingar, vad hade en själv gjort om en varit Ella? Mycket läsvärd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar