onsdag 13 november 2019

Sagan om Knäckarbanketten.


Knäckarbanketten
Sara Bergmark Elfgren
Illustrerad av Emil Maxén

De två bröderna och hertigarna Ludbert och Odert hatar varandra över allting annat och tävlar om allt. När Ludbert bestämmer sig för att anordna en gigantisk bankett så börjar Odert genast smida på en plan som ska göra så att broderns bankett blir ett fiasko. 
  Odert hittar på ett recept med minst sagt ovanliga ingredienser som han är säker på att brodern inte kan ordna fram. Så om Odert sprider ryktet om att Ludbert inte kan servera denna rätt, en så kallad kalabalikaladåb, så borde ju banketten bli ett fiasko?
  När Ludbert får höra om den märkliga maträtten blir han vansinnig och tvingar några av sina soldater och den stackars kökspojken Amund att bege sig för att finna de ingredienser som krävs för att laga till kalabalikaladåben. Vad Amund inte vet är att han bara får följa med för att agera lockbete för de hemska vidunder som kan erhålla ingredienserna som krävs. 
  Som tur är så har Amund fått hjälp från ett oväntat håll, en av Ludberts döttrar, den egensinniga Ottilia, har bestämt sig för att Amund inte ska offras bara för en påhittad maträtts skull. Frågan är bara om hennes list är tillräckligt för att rädda Amund?

En fantastisk saga, fylld med äventyr, galna karaktärer och skrämmande vidunder. En perfekt bok att läsa högt och dessutom finns här många fina illustrationer som bidrar till att fånga läsaren i den sagovärld som målas upp på boksidorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar