måndag 18 november 2019

Augustpriset: När pengarna tryter.


Jordgubbsbarnen
Sara Olausson

Syskonen Maria och Gabriel bor i en liten by i Rumänien tillsammans med sina föräldrar. De har inte gott om pengar men de hankar sig fram och har det trots allt rätt bra. 
  I byn händer det att de vuxna måste åka till bland annat Sverige för att där plocka jordgubbar, på så sätt tjänar de lite pengar. De barn som får stanna kvar kallas för Jordgubbsbarn. Maria och Gabriel är ständigt oroliga för att deras föräldrar ska tvingas åka iväg.
  Trots att familjen aldrig har gott om pengar så har de klarat sig hitintills men så sker det en rad missöden som tillsammans gör att familjen snabbt blir skuldsatta. En dag berättar således föräldrarna att de måste bege sig till Sverige vilket innebär att Maria och Gabriel kommer att bli Jordgubbsbarn. Hur ska de nu gå för dem? 
  Som tur är kommer deras farmor för att bo med syskonen men saknaden efter föräldrarna är enorm och i skolan finns där en elak kille som påstår att föräldrarna inte alla plockar jordgubbar utan att de åkt till Sverige för att tigga. Kan det vara sant?

En bok som på ett enkelt och gripande sätt tar upp ett högaktuellt ämne som många har synpunkter kring. En bok att läsa, fundera och prata om.
Den 25:e november får vi se om Sara Olaussons bok får Augustpriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar