tisdag 12 september 2017

Ett underverk!


Underverk
Brian Selznick

Året är 1977 och i den lilla orten Gunflint Lake bor Ben Wilson hos sina släktingar sedan hans mamma gått bort i en bilolycka, vem eller var hans pappa är vet inte Ben. 
  När Ben en kväll under ett blixtoväder tittar igenom de föremål som hans mamma Elaine lämnat efter sig hittar han några ledtrådar, en gammal bok som heter Underverk, ett kryptiskt meddelande  och ett telefonnummer som alla tycks indikera att pappan befinner sig i New York. Ben beslutar sig för att ta sig dit och söka upp sin pappa. 
  Innan han kan påbörja resan så inträffar en dock en makaber olycka, Ben träffas av blixten och förlorar helt sin hörsel! Hur ska han nu klara sig i New York om han varken hör eller kan teckenspråk?
  Parallelt med att vi följer Bens sökande efter sin pappa så får vi också följa den tolvåriga Rose som bor i Hoboken, New Jersey (som ligger en bit utanför New York) 1927, alltså femtio år innan Ben bestämmer sig för att ta sig till New York. 
  Kan dessa till synes helt skilda individer ha något gemensamt och i så fall vad? Ju längre in läsaren kommer i denna fantastiska berättelse desto mer uppenbart blir det att Rose och Ben verkligen är sammankopplade.

En fantastisk bok där Brian Selznick låter läsaren följa Ben och Rose både i text och bild. Boken är tjock men mer än hälften består av mycket vackra illustrationer som låter läsaren SE berättelsen precis som i en film. En helgjuten och gripande läsupplevelse som rekommenderas till både ung som gammal. 
  För dig som vill läsa mer av Selznick så rekommenderas även hans En fantastisk upptäckt av Hugo Cabaret som är upplagd på samma sätt som Underverk. Båda romanerna har filmatiserats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar