fredag 18 mars 2016

Billie och den nya familjen


Billie: Avgång 9:42 till nya livet
Sara Kadefors

Billie har blivit placerad i en fosterfamilj då hennes mamma, som är svårt sjuk i MS, inte kan ta hand om henne. Billie får flytta till den lilla staden Bokarp där hon ska bo med Petra, som är präst, och Mange, som är idrottslärare, samt deras två barn, Alvar och Tea. Alvar är precis som Billie tolv år, de ska gå i samma klass, medan Tea är tio. 
  Familjen är snäll och välkomnande men Billie märker snabbt av att det är något som inte stämmer, familjemedlemmarna tycks inte prata med varandra och något tynger dem alla - vad är det egentligen som hänt familjen som får den att bli så tillknäppt? 
  Billie är inte den som håller tyst och snart kommer hon att påverka, inte bara sin nya familj utan också flera av invånarna i Bokarp, med sitt raka sätt.

En humoristisk bok med stort allvar som visar på hur viktigt det är att prata om allt, inte bara det som är enkelt, utan även det som skaver. Billie skulle lätt kunna blivit en klämkäck karaktär men hon brottas också med problem så hon blir en karaktär som man bryr sig om. Det är lättläst med bra driv, Kadefors skriver trovärdigt och med bra gehör om barn och vuxnas tankar. Författaren har tidigare skrivit bland annat den Augustprisbelönade Sandor/Ida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar