tisdag 5 mars 2019

Coraline och den andra mamman


Coraline
Neil Gaiman

Det är sommarlov och Coraline Jones har tråkigt. Hennes föräldrar är fullt upptagna med sina jobb och inga barn finns i huset dit familjen nyss flyttat. 
  Grannarna utgörs istället av de gamla skådespelarna fröken Spink och fröken Kraft samt den märklige herr Bobo som bor längst upp i huset. 
  Coraline fördriver tiden med att göra utforskningar av huset och dess omgivningar och en dag hittar hon en märklig dörr i familjens lägenhet. Dörren tycks inte leda någonstans, första gången Coraline och hennes mamma öppnar dörren möts de bara av en tegelvägg. Men när Coraline så en dag är ensam hemma letar hon upp nyckeln till dörren och den här gången möts hon av en mörk korridor istället för en tegelvägg. 
  Coraline tar sig igenom korridoren och kommer in i en lägenhet mycket snarlik hennes egen. I denna andra lägenhet finns också ett par som nästan ser ut precis som Coralines föräldrar, enda skillnaden tycks vara att de istället för ögon har svarta knappar ditsydda där ögonen skulle sitta. 
  Trots denna märkliga detalj finner sig Coraline snart tillrätta, hon får god mat och mycket uppmärksamhet från sin "andra" mamma. 
  Snart inser dock Coraline att allt inte står rätt till, den "andra" mamman är beredd att gå väldigt långt för att få behålla Coraline hos sig. Coraline inser att hon måste utmana sin "andra" mamma om hon överhuvudtaget ska komma tillbaka till sitt riktiga hem igen.

Den här sagan är redan nu en modern klassiker, det är väldigt spännande och inte så lite läskigt att läsa om hur den modiga Coraline utmanar sin "andra" mamma. Boken har filmatiserats och filmen är väl värd att se efter att en läst boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar