fredag 27 april 2018

3 x Shaun Tan







Borttappad / Sommarregler / eric
Shaun Tan

Shaun Tan är en australiensisk konstnär, författare och regissör som 2011 fick ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award). De tre böcker som vi läst till det här inlägget är alla böcker fyllda med fantastiska bilder och stor fantasi.
  I Borttappad möter vi en kille, kanske Shaun själv, som en dag hittar en märklig varelse som tycks vara borttappad. Killen bestämmer sig för att se om han kan hjälpa varelsen att hitta till platsen där den hör hemma.
  Sommarregler är en bok i lite större format där bilderna verkligen får ta plats. Vi får följa med ett brödrapar under en sommar där de lär sig vad som gäller för att överleva sommaren. En lekfull och lite hotfull berättelse som fångar läsaren direkt.
  Slutligen så får vi läsa om familjen som har en lite märklig utbytesstudent boende hos sig. Den lilla varelsen som vill bli kallad "Eric" säger inte så mycket så det är svårt för familjen att veta om "Eric" är nöjd med sin vistelse hos dem eller ej. Vad familjen inte anar är att deras besökare har förberett en överraskning åt dem.

Tre berättelser som bara kommer till sin rätt när en ser de fantastiska bilder som Tan skapat. Författaren skriver inte läsaren på näsan så en får fundera lite på vad det är en egentligen läst/sett. Väl värda att läsa för både stora och små.
  Vill du se mer av Shaun Tans konst så kan du åka till Helsingborg där det just nu pågår en utställning på Dunkers kulturhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar