måndag 19 mars 2018

Om att leva gömd.


Om jag får stanna
Kajsa Gordan

Tolvåriga Ilona har tvingats fly från sitt hemland tillsammans med sina föräldrar och lillebror Milo. De har tagit sig till Sverige där de nu lever gömda på ett kloster där de inväntar besked från myndigheterna om de ska få stanna i Sverige eller inte. Detta har pågått under flera år och Ilona går i svensk skola och har fått flera vänner där klasskompisen Stella blivit hennes bästa vän. I och med att de lever gömda så kan Ilona inte vara med på skolfoton och dylikt då någon utomstående kan komma att se henne på bild och rapportera henne och familjen till myndigheterna.
  Livet för Ilona och hennes familj är tufft på många sätt, de bor trångt och föräldrarna är ständigt oroliga för att de ska komma ett besked om utvisning...och en dag kommer det verkligen ett sådant besked - familjen måste lämna Sverige! Hur ska det nu gå för Ilona? Ska hon verkligen tvingas lämna skolan och vännerna här i Sverige?

En högaktuell bok om en verklighet som många barn lever i i dagens Sverige. Gordan skriver lättillgängligt om Ilona och hennes vardag i skuggan av ett ständigt hotande utvisningsbesked. Trots det mörka ämnet så finns här utrymme för en fin skildring av vänskap mellan Ilona och hennes bästis Stella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar