måndag 24 augusti 2015

När en familj går sönder


Jag ger dig solen
Jandy Nelson

Tvillingarna Jude och Noah är varandras motpoler, Jude är utåtriktad och populär, Noah är mer inåtvänd och vill mest ägna sig åt konst. Trots deras olikheter stöttar dem varandra och när Noah blir mobbad i skolan finns alltid Jude där för att ge igen på mobbarna.  De båda syskonen och deras föräldrar, Dianne och Benjamin, lever ett till synes ok liv men saker kan förändras snabbt. 
  Noah brottas med sina känslor, han dras mer till killar än till tjejer och när han träffar Brian startar en kedjereaktion som drar upp smärtsamma känslor till ytan. Föräldrarna bråkar samtidigt alltmer och syskonens konkurrens om framförallt mammans gunst blir alltmer påtaglig. Läget blir alltmer infekterat i familjen och när så något fruktansvärt sker slås familjen i spillror och tvillingarna glider ifrån varandra. Kan familjen någonsin hitta tillbaka till varandra igen?

Det här är en bok för dig som är en van läsare. Författaren hoppar mellan två olika tidsplan men det är aldrig svårt att hänga med om man är hyfsat koncentrerad under läsningen. 
  Det är väldigt välskrivet, spännande och väldigt berörande. En bok om bland annat sorg, (syskon)kärlek, konstens villkor och hur hemligheter kan förstöra allt. 
  Man brukar säga att böcker kan vara berikande och detta är definitivt en sådan bok!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar