onsdag 24 mars 2021

Om livet på flykt.

 


Prinsen av Porte de la Chapelle
Annelie Drewsen

Salar, en ung kille som flytt från Afghanistan till Sverige, får sitt tredje avslag gällande uppehållstillstånd. För att inte gripas av myndigheterna och tvingas återvända till Afghanistan bestämmer sig Salar för att återigen fly, den här gången från Sverige. Här har Salar levt i tre år och han har fått bo hos Karin och hennes son Albin. De tre har kommit varandra mycket nära men när Salar bestämmer sig för att fly gör han det utan att berätta något för Karin.
  Läsaren får nu följa Salar genom Europa där han upplever flera obehagliga saker innan han kommer fram till Paris. Här träffar han en annan kille i samma ålder, Najib, som blir den som hjälper Salar att överleva. De båda bosätter sig i ett tältläger som ligger i området Porte de la Chapelle och nu är bara frågan om Salar har någon chans att få asyl i Frankrike? 
  Samtidigt som Salar kämpar för att hålla sig flytande så försöker Karin få kontakt med honom och få honom att inse att hon kanske kan hjälpa honom bara Salar ger henne en chans.

En lättläst och oerhört gripande berättelse som bygger på flera unga flyktingars upplevelser. Författaren har besökt flera av de platser som omnämns i boken samt intervjuat flera unga killar som befunnit sig på flykt. Boken känns mycket realistisk och det är svårt att inte engagera sig i Salar och hans kamp för ett drägligt liv. En bok som väcker många tankar och kan vara bra att samtala kring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar