onsdag 4 november 2020

Här börjar Halvdans äventyr!

 


Halvdan viking: Hövdingens bägare
Martin Widmark / Mats Vänehem

Halvdan är en tioårig vikingapojke som bor i Östbyn. Hans mamma är död och pappan är ute på vikingafärd så Halvdan får bo hos byns smed Björn. Östbyn styrs av Ragnar drakdödare och dennes hustru Frida. Östbyn ligger i ständig fejd med grannbyn Västbyn, som styrs av Alarik och dennes hustru Kristina.  I Östbyn tror man fortfarande på de gamla gudarna som Tor och Oden medan man i Västbyn övergått till kristendomen.
  En dag kommer en man på besök från Västbyn, han vill bjuda in Ragnar och hans by till en festlig tävling där de de båda byarnas kämpar ska tävla emot varandra. Efter en viss tvekan accepterar Ragnar inbjudan. Med sig till Västbyn tar Ragnar sin käraste ägodel, en bägare i glas, som han ska visa upp och skryta med inför kung Alarik.
  Innan tävlingarna inleds i Västbyn så bestämmer Ragnar och Alarik vad vinnarna ska få i pris. Om Alarik vinner så kommer han att få Ragnar glasbägare, om Ragnar vinner så kommer han att få Alariks finaste stridsyxa. 
  Allt verkar gå sin gilla gång men när Halvdan med hjälp av en av invånarna i Västbyn, den jämnåriga flickan Meia, får nys om att Alarik tänker fuska i tävlingarna inser han att han måste sätta stopp för tävlingarna och bevisa att Alarik inte har rent mjöl i påsen! Kommer han och Meia att lyckas?

Första boken i Martin Widmarks populära serie om Halvdan viking. En rolig och spännande bok som underhåller samtidigt som en lär sig om vikingatiden. Böckerna om Halvdan har även blivit film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar