tisdag 23 april 2019

Majkens gåtfulla förflutna.


När kastanjer spricker
Camilla Lagerqvist 

Ännu en spännande och intressant historisk roman av Camilla Lagerqvist, som bland annat skrivit serien om Svarta Rosorna (som du kan läsa mer om här på bloggen, sök på Camilla Lagerqvist så kommer du till de inläggen). 
  Den här gången utspelar sig berättelsen på 1950-talet och huvudpersonen är femtonåriga Majken som hamnat på Sant Älmas hem för vanartiga flickor. Här får de flickor som inte skött sig enligt samhällets normer bo. Majken har tvingats bort från den gård där hon var fosterbarn bara för att hon inte tolererade att bonden på gården tafsade på henne. 
  De flesta av flickorna på hemmet har en strulig bakgrund och det gäller även Majken. Hennes föräldrar är båda döda men Majken minns inte riktigt hur det gick till när de dog, bara att hon själv var med vid dödstillfället och att de var involverade i något slags olycka. 
  Tillsammans med sina nyfunna vänner Ebba och Anna-Märta bestämmer sig Majken för att ta reda på vad som egentligen hände med hennes föräldrar.

Som alltid när Camilla Lagerqvist skriver är det engagerande och bladvändarvänligt. Dessutom får en veta en del om hur det kunde vara för de som inte passade in riktigt i samhället under den här tiden. Utöver spänningen kring Majkens förflutna finns här även lite romantik då Majken träffar den söte och snälle Ruben. Frågan är bara om Majken vågar lita på honom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar