onsdag 8 november 2017

Augustpriset: Två bilderböckerOm dagen tar slut
Lisa Hyder / Per Gustavsson

Dumma teckning
Johanna Thydell / Emma Adbåge

Två fina bilderböcker som båda är nominerade till Augustpriset 2017.

 I Om dagen tar slut möter vi en liten kille som får höra att världen ska gå under från sin kompis Fanny. När han frågar om varför och när världen ska gå under får han inget ordentligt svar. Han börjar fråga de vuxna omkring honom om de kan svara på när världen ska gå under. Samtidigt funderar han på om hur hans framtid skulle bli om världen inte gick under. Skulle han bli sophämtare som han alltid dröm om eller något helt annat? Skulle han få pussa Joline, klasskompisen som han kanske är lite kär i? Han blir alltmer orolig men som tur är finns mamma som alltid kan ge bra svar på svåra frågor.
 En liten filosofisk pärla om frågor som både stora och små kan bära på.

Mint i Dumma teckning är arg! Arg på storebror som inte vill visa vad han ritar! Det är orättvist att han är tre år äldre och så duktig på att rita, hur ska Mint någonsin komma ifatt? Mint blir bara argare och argare, hennes teckning blir inte som hon vill, det går hål i pappret, katten Klas välter vatten på teckningen och till sist är pappret helt skrynkligt och fult! Hur ska Mint få ihop en teckning lika fin som storebrors? Mint bestämmer sig för att göra något drastiskt!
  En väldigt rolig men också fin berättelse där en verkligen känner Mints frustration över att hon inte får ihop det. Emma Adbåges illustrationer är superba i all sin uttrycksfullhet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar