måndag 4 april 2016

En drake av is


Isdraken
George R.R. Martin

Adara bor tillsammans med sin pappa John och syskonen Teri och Geoff i ett land som varit krigsdrabbat under många år. Kriget, som delvis utkämpas av drakryttare som slåss högt uppe i skyn på sina stora drakar, har länge varit koncentrerat till de mer avlägsna delarna av landet men fiendesoldaterna kommer allt närmre det område där Adaras familj bor. 
  Pappans bror Hal, som är drakryttare, ber familjen om att flytta längre söderut men pappan vägrar överge sin gård. Adara vill inte heller lämna hemmet men detta beror mest på att hon är ett så kallat vinterbarn, hon trivs bäst med kyla och snö dessutom har hon en hemlig vän. Varje år kommer isdraken med kyla och snö, den låter Adara rida på hennes rygg och tar henne allt längre norrut på deras flygfärder. Adara hoppas att draken en dag ska ta henne till en plats där sommaren aldrig kommer. 
  Så kommer kriget slutligen till Adaras hemtrakter och hon kommer att tvingas välja, fly med isdraken eller stanna kvar och hjälpa sin familj kämpa mot fiendesoldaterna? Kanske kan isdraken komma till hennes hjälp? Men hur ska det gå till, det är ju mitt i sommaren och isdraken visar sig ju bara på vintern...eller?

Martin, som framförallt är känd för Game of thrones, har här skrivit en saga för de yngre men även äldre läsare kan ha behållning av den här berättelsen. Det är spännande och mycket välskrivet med fina illustrationer av Luis Royo. En bok som borde lämpa sig väl för högläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar