fredag 27 november 2015

Skrämmande men vackertNär hundarna kommer
Jessica Schiefauer

Årets vinnare av Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok är en mörk och verklighetsbaserad berättelse. 
  I en icke namngiven stad får vi följa Ester som träffar Isak. De inleder en förtärande relation, deras kärlek är otroligt stark men inte okomplicerad. Isak har en yngre bror, den tystlåtne Anton som börjar umgås i kretsar där man lever för våldet och hatet. Nynazismen har börjat visa sitt fula ansikte under den här tiden och nazistisk musik och symboler kopplade till ideologin förekommer flitigt i dessa kretsar. Något som man verkar frukta mer än något annat är om man skulle misstänkas vara bög och Anton får ständigt neka till att han skulle vara det. 
  Den tryckande atmosfären av våld växer sig allt starkare och innan Anton förstår vad som egentligen hänt har han tillsammans med en av de andra killarna i gänget gjort något fruktansvärt, något som inte går att ta tillbaka. Han har tagit en annan människas liv. Konsekvenserna blir ödesdigra inte bara för Anton själv utan också för hans familj och för Esters och Isaks relation.

Som sagt, det här är mörkt och ofta rätt otäckt men också skimrande vackert. Schiefauer har ett språk som få andra författare, så även i det mest hemska finns en skönhet. Det är en lättläst bok men här finns partier som man kommer på sig själv med att läsa om just för att det är så välskrivet. Både kärlekshistorien mellan Ester och Isak och Antons nedåtgående spiral skildras absolut trovärdigt och väldigt engagerande. Boken rymmer också fantastiskt fina miljöbeskrivningar av den sjö kring mycket av handlingen kretsar. En fullödig roman som borde läsas av många, inte bara unga läsare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar