måndag 21 september 2015

Fucking Sölvesborg


Onanisterna
Patrik Lundberg

Nittonårige Kim bor i Sölvesborg och ägnar det mesta av sin tid åt att hänga med bästa polarna Dino, Simon och "Frallan". Kim har börjat läsa in sina gymnasiebetyg på Komvux och skaffar sig i samma veva ett jobb som tidningsutdelare. Det är ett slitgöra men han måste få in pengar, dels för att stötta sin mamma som sköter markservicen för honom och lillasyster Fanny, dels för att kunna festa med polarna. 
  Livet går sin gilla gång men när Kim återupptar kontakten med sin barndomsvän Robin börjar han fundera mer på vad han egentligen vill med sitt liv. Robin hänger ofta i Malmö med en helt annan typ av människor än de Kim umgås med hemma i Sölvesborg. Kim börjar mer och mer känna sig kluven mellan Sölvesborg och Malmö, går det överhuvudtaget att förena dessa väsensskilda världar och ska han våga lämna Sölvesborg för att satsa på sin dröm om att bli skribent?

Bakom den aningen kontroversiella titeln (som inte riktigt betyder det man först tror) döljer sig en av de bästa böckerna jag läst på senare tid. En klockren skildring av småstaden kontra storstaden, livet när man är på gränsen att bli vuxen, klassresor, vänskap och mycket mer. Det här är helt enkelt en mycket rik bok som för den delens skull inte är torr eller tråkig utan underhållande, dråplig och väldigt trovärdig. En pärla helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar