torsdag 26 mars 2015

Bokcirkel V. Ingelstad #4


Ingen du känner
Christina Wahldén

Den här gången har bokcirkeln läst Ingen du känner av Christina Wahldén. Vi som har läst boken är, Tove, Josefine, Saga i årskurs 8 samt Jesper, skolbibliotekarie.
Boken handlar om Fatma som slutat årskurs nio och tillsammans med sin vän Aida ser hon framemot ett skönt sommarlov. Fatma ska tillsammans med sin familj åka till Turkiet. Aida är lite orolig för att Fatma riskerar att bli bortgift av sin familj när de är på semester i deras hemland. Fatma själv är övertygad om att hennes familj aldrig skulle göra något sådant mot henne eller hennes lillasyster Esma. 
  När familjen väl anlänt till Turkiet börjar Fatma ändå att misstänka att allt inte står riktigt rätt till, det tycks som om familjen planerar ett bröllop...kan det vara Fatmas egna? Innan hon förstått vad som hänt är hon gift med en mycket äldre man och helt övergiven av sin familj. Hur ska Fatma överleva och kan hon ta sig tillbaka till Sverige igen? 
  Samtidigt hemma i Sverige har Aida förstått att allt inte står rätt till och hon inleder en kamp mot myndigheter och polis för att få hem Fatma igen. Kommer hon och Fatma någonsin att ses igen?

Tjejerna i årskurs 8 reagerade rätt mycket på att de upplevde att författaren inte var helt trovärdig när hon skulle beskriva hur Fatma och Aida betedde sig, de upplevdes som lite barnsliga och omogna. Wahldén känns lite för gammal för att ha skrivit boken och borde kanske ha fått hjälp av någon yngre att skriva. 
Bokens handling var i alla fall bra och spännande om än lite seg till en början för att sedan bli väldigt snabb mot slutet. Vi tyckte också att vissa av miljöbeskrivningarna var lite orealistiska. Återigen kändes det som en en mycket äldre person beskrev omgivningarna.
Sammantaget så tyckte vi att det en bra story som gjorde att man ville läsa vidare men något mer än en okej bok var det inte. Wahldén har skrivit betydligt bättre böcker!


Vårt betyg blir: 2,5 yogamattor av 5 möjliga (varför vi valde just yogamattor får du reda på om du läser boken).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar