torsdag 19 februari 2015

Våldets mekanismer


Allt som är
Janne Teller

I den här novellsamlingen har den danska författarinnan Janne Teller samlat åtta noveller som huvudsakligen skildrar någon form av våldshandling. Teller låter läsaren förstå orsaken till våldet och att det ofta bottnar i något slags utanförskap. Novellerna är inte helt lätta att ta till sig alla gånger men för dig som går på högstadiet kan det här vara en utmaning som väcker många tankar.
  Några av mina favoriter bland novellerna är Gult ljus som handlar om en kille som upptäcker att hans pappa inte är den han utger sig för att vara. Vad har egentligen pappan för relation med de två asiatiska flickorna som tycks vara inspärrade i ett hus längre ner på gatan? Det här är en otäck och komplex berättelse som vrider och vänder på begreppet "slav", vad innebär det och kan man vara det i dagens samhälle?
Klubbor är en annan berättelse där vi möter en pojke som tycks ha någon form av psykiska problem, vad exakt dessa är får vi inte veta men att pojken inte har några vänner förstår vi ganska snabbt. Hans enda vän tycks vara ett träd som står utanför på gården, ett träd som pojken bestämt sig för att aldrig släppa ur sikte för då kan det försvinna precis som pojkens far och katt försvann när pojken glömde bort att tänka på dem för en kort stund. En dag kommer det in en liten flicka på gården och närmar sig trädet...något som får ödesdigra konsekvenser.

Flera berättelser som är väl värda att läsa och diskutera. Janne Teller har tidigare skrivit bl.a Intet och Om det var krig i Norden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar