onsdag 6 maj 2020

Kärlek i en dramatisk tid.


Hästpojkarna
Johan Ehn

Prag, 1926. Vi träffar de två tioåriga killarna Janek och Sasha. De bor båda på ett barnhem och medverkar i spektakulära, akrobatiska shower på hästrygg. De drillas hårt men de båda, speciellt Janek, älskar att få jobba med hästarna. 
  Något de däremot inte älskar är livet på barnhemmet och när Janek en dag utsätts för en synnerligen grym bestraffning beslutar sig de båda för att rymma. De flyr och genom ödets försyn råkar de stöta ihop med ett kringresande cirkussällskap. Genom både list och hårt arbete får de båda killarna anställning på cirkusen och väcker snart sensation! 
  Åren går och killarna mognar och inser att det de bara trodde var stark vänskap är något mycket djupare och starkare. Kommer de båda att våga leva ut sin kärlek i ett Europa där mörka krafter är i rörelse, nazismen växer sig allt starkare något som Janek och Sasha kommer att bli varse när de en dag anländer i Berlin.

Stockholm, 2014. Nittonårige Anton jobbar inom hemtjänsten och en dag kommer han hem till en äldre herre som är mer eller mindre stum. Mannen lever i princip hela sitt liv i köket där han fyllt varje yta med olika föremål. Genom bilder och brev som Anton stöter på i lägenheten förstår han snart att mannen han ska hjälpa har ett äventyrligt liv bakom sig, det tycks som om han arbetat mycket med hästar och haft en intensiv relation med en annan man...

Dessa båda två historier följer läsaren parallellt samtidigt som hen lär sig mycket om Europas historia i mellankrigstiden. En tid av både stor frihet och av fruktansvärt förtryck. Det här är en kärlekshistoria och ett historiskt dokument om en tid som vi verkligen får hoppas aldrig kommer igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar