tisdag 29 augusti 2017

Kamp på liv och död i samernas land


Middagsmörker
Charlotte Cederlund

Sextonåriga Áilis pappa har dött och hon har fått flytta långt upp i norr, till den lilla samebyn Idijärvi där hon ska bo hos sin morfar Egel. Áilis mamma dog samma natt som Áili föddes och Áilis pappa har sedan dess hållit sig långt borta från moderns släkt och inte velat att Áili haft någon som helst kontakt med sitt samiska ursprung. 
  Egel verkar inte alltför förtjust över att ha sitt barnbarn boende hos sig men som tur är kommer Áilis gammelfarmor Ráijá till undsättning och hjälper Áili att sakta men säkert vänja sig vid allt det nya. Till sin hjälp har Áili också den jämnåriga tjejen Olivia som bor i Idijärvi tillsammans med sin pappa Artur. 
  Som om allt detta inte vore nog så inser Áili snart att det sker mystiska saker i den lilla byn, någon form av magi verkar ha väckts till liv. Áili börjar drömma märkliga drömmar där hon befinner sig i ett slags andevärld där hennes döda mamma väntar på henne. Mamman har något viktigt att berätta för Áili, något som rör hennes samiska arv. 
  Áili visar sig besitta magiska krafter, krafter som hon kommer att behöva då det visar sig att hon befinner sig mitt i en uråldrig konflikt där starka viljor utkämpar en strid om makt och magi.

En actionpackad urban fantasy som utspelar sig långt uppe i norr, i samernas land, Sápmi. Det är spännande i princip från början till slut och Charlotte Cederlund skriver så pass tydligt och medryckande att man aldrig tappar bort sig bland all magi och märkliga fenomen. Gillar också skarpt att boken utspelar sig i en miljö som man inte möter så ofta som läsare. Bortsett från spänningen får man också lära sig en del om samisk kultur.
  Första boken i vad som ska bli en trilogi, bok två heter Gryningsstjärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar