tisdag 14 oktober 2014

Besynnerliga barn och hemska monster


Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Ransom Riggs

Sextonårige Jacobs farfar, Abraham, berättar märkliga historier om hur han i sin ungdom flydde undan monster som var på jakt efter honom och en rad märkliga barn som hade enastående förmågor. Jacob tror naturligtvis inte på farfaderns berättelser men så dör Abraham under märkliga omständigheter, det tycks som om ett ytterst vildsint djur mer eller mindre slitit honom sönder och samman...eller kan det verkligen vara ett monster som ligger bakom farfaderns död?
 Detta och farfaderns samling av fotografier som, enligt honom. visar de besynnerliga barnen får Jacob att besluta sig för att finna det barnhem som Abraham levde i under sin ungdomstid. Barnhemmet ligger på en avlägsen ö utanför Wales kust och föreståndarinnan var den hemlighetsfulla Miss Peregrine.
 Allteftersom Jacob gräver i sin farfar förflutna inser han att allt han fått berättat för sig var sant och snart finner han sig indragen i ett skrämmande äventyr där tidsresor, monster och ett antal mycket besynnerliga barn spelar en central roll.

Vilket läsäventyr det här var! Riggs lyckas skapa en väldigt medryckande skräcksaga med fantastiska karaktärer och flera spännande/läskiga scener. Det är inte förvånande att en filmatisering av Tim Burton är på gång för det här är som gjort för vita duken. Medan man läser så kan man också titta på de bilder som Abraham har i sin samling, de finns alla med i boken.
Riggs har skrivit en uppföljare, Spökstaden, som även den finns att låna!


Några av de bilder som finns i boken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar