torsdag 6 februari 2014

Bokcirkeln: Guldkompassen

Bild från filmatiseringen av boken, en film som inte blev 
någon större succé , boken är helt klart bättre!


Nu är det dags för Mediatekets bokcirkel att recensera den första boken vi läst nämligen Philip Pullmans Guldkompassen! Vi som har läst boken är Kajsa och Julia Q i år 8 samt jag som är bibliotekarie på Framtidskompassen, Jesper.

Boken handlar om 11-åriga Lyra som dras in i ett mäktigt äventyr när hennes farbror lord Asriel återvänder till England från en av sina expeditioner långt uppe i det kalla Norden. Där har han genom norrskenet sett en annan värld, en värld som han tror är möjlig att nå. Det är dock inte en enkel uppgift och att ta sig dit kräver ett högt pris. Samtidigt som lord Asriels rön skapar stor spänning och oro håller något mycket värre på att hända, barn försvinner spårlöst och när Lyras vän Roger en dag försvinner bestämmer sig Lyra för att göra allt för att återfinna honom. Äventyret som innefattar alltifrån häxor till stora, talande isbjörnar tar sin början.

Vi tre som läst boken tyckte alla om den, Jesper (JE) var väl mest begeistrad medan Julia (J) och Kajsa (K) hade lite fler invändningar. Vi kom fram till att det är en klassiker som man bör ha läst men J och K tyckte att boken kanske hade passat bäst i år 4-6, som högläsningsbok skulle den vara perfekt! J jämförde boken med andra klassiker som böckerna om Narnia och även Peter Pan. Dessa böcker är för henne äventyrsklassiker och det är en genre där hon sällan hittar de där riktiga 10-poängarna! Både J och K tyckte att tempot var lite ojämnt, ibland gick det nästan för fort medan det kunde bli lite segt ibland. Bokens handling är rätt komplicerad och där finns många obesvarade frågor när man läst ut boken. Här är det viktigt att påpeka att Guldkompassen är första delen i en trilogi så vi antar att många av frågorna får svar i de två uppföljarna.

Sammantaget var vi överens om att det var en bra bok och betyget blir högt: 8/10!

Nästa bok: Enders spel av Orson Scott Card

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar