fredag 6 september 2019

I krigets slutskede.


Ett regn av bomber
Torsten Bengtsson

Året är 1944, i staden Köln i Tyskland bor fjortonårige Hans med sin familj, mamma, småsystrarna Eva och Greta samt storebror som är sexton år och kämpar mot nazisterna i motståndsrörelsen. Pappan strider för tyskarna, var han befinner sig vet ingen.
  Det är ett rent helvete att leva i Köln vid den här tiden, amerikanska och engelska bombplan flyger över staden dag som natt med sin dödliga last. Köln är i princip sönderbombat men de som lever där försöker ändå leva sina liv så gott det går. Hans familj drabbas dock hårt när storebrodern arresteras och avrättas av Gestapo. Hur ska familjen kunna gå vidare efter denna förlust?
   Hans går trots allt till skolan med sin bäste vän Max där de båda plågas av den jämnårige Karl som är ledare i Hitler Jugend. Varken Hans eller Max vill ha något att göra med nazisterna men Karl hotar med att straffa dem om de inte dyker upp till mötena som han arrangerar. Här ska de lära sig att strida och döda. 
  Allt detta samtidigt som bomberna faller och de allierade kommer allt närmare. Kommer Hans och de andra att överleva och få se slutet på kriget?

Det här är första boken i en lättläst serie på tre böcker om Hans. Det är både spännande och otäckt att läsa om hur människorna hade det under andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar