torsdag 1 juni 2023

Att finna sin röst igen.

 


Speak
Laurie Halse Anderson / Emily Carroll

På en fest blir trettonåriga Melinda våldtagen av den några år äldre Andy. Efter övergreppet tystnar Melinda, hon kan helt enkelt inte berätta om det som hänt henne istället försvinner hon in i sig själv. Skolan blir lidande, vännerna sviker och Melinda blir alltmer isolerad. Hemma undrar hennes föräldrar vad det är som pågår, Melindas betyg blir bara sämre och hon pratar inte med dem längre. 
    Den enda plats där Melinda tycks kunna sig trygg är i bildläraren Mr Freemans klassrum, här kan hon genom konsten hon skapar försöka uttrycka vad hon varit igenom. 
    När sedan hennes före detta bästa vän, Rachel, börjar dejta Andy så blir det alltmer angeläget för Melinda att konfrontera det övergrepp som hon utsattes för, hon måste våga tala igen för att stoppa andra från att råka ut för Andy. Kan Melinda finna sin röst igen?

ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson har här, tillsammans med tecknaren Emily Carroll, omvandlat sin roman till en serieroman. Det är en urstark bok som vi rekommendera ALLA att läsa, ett viktigt ämne presenterat på ett lättillgängligt sätt. Boken är på (lättfattlig) engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar