tisdag 24 april 2012

Bokjuryn 2011


Vinnare i Bokjuryn 2011 – barnens favoriter är utsedda
Modiga djur, kluriga mysterier och magi som vänder upp och ner på vardagen.
Det är huvudingredienserna i vinnarböckerna i Bokjuryn 2011, framröstade av drygt 31 000 barn och ungdomar i hela Sverige.
Berättelser om övernaturliga händelser fortsätter att tilltala svenska barn och ungdomar. Tre av sex vinnarböcker i Bokjuryn 2011 handlar om spöken, häxor och magi.

Rum 213 av Ingelin Angerborn, överlägsen vinnare i kategorin Kapitelböcker 9-12 år, handlar om tre tjejer på kollo som får mystiska nattliga besök av en rödhårig flicka i vitt.
Den spännande berättelsen om sju tonårstjejer i småstaden Engelsfors som visar sig ha övernaturliga förmågor, Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, tar hem flest röster i kategorin Ungdomsböcker.
I den japansk-amerikanske serietecknaren Kazu Kibuishis första bok i Amulettserien, Stenväktaren, får huvudpersonen Emily magisk kraft med hjälp av en amulett. Den dramatiskt illustrerade boken vinner i kategorin Serier.

Bland de yngre barnen är det berättelser om djur som är populärast.
Talon – den modiga dinosaurien av den sydafrikanske författaren och illustratören Paul Geraghty vinner i kategorin Bilderböcker. Det är en vackert och realistiskt illustrerad berättelse om en dinosaurieunge som kommer bort från sin flock, men slutligen finner sig tillrätta i en ny. Boken är resultatet av ett samarbete med Naturhistoriska museet i London.
I kategorin Faktaböcker är vinnaren i år en bok som riktar sig till de yngre barnen, 3-6-åringar. I Hundar som jobbar av Ulrika Nulty och Jens Ahlbom berättar polishunden, ledarhunden, skådespelarhunden och andra yrkesarbetande hundar om sina jobb och liv.
Slutligen så håller serien om LasseMajas detektivbyrå ställningarna i Bokjuryn. De roliga böckerna om de listiga detektiverna har vunnit flera gånger tidigare. Den här gången är det bok nummer 20 i serien, Simborgarmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, som hamnar på vinnarplats i kategorin Kapitelböcker 6-9 år.
Drygt 31 000 barn i hela landet röstade i Bokjuryn 2011. Resultatet av omröstningen presenterades vid en presskonferens på Världsbokdagen den 23 april, på Tångenskolan i Göteborg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar